לוגו - אלמוג מידע עסקי וחקירות

מעקבים אחרי עובדים החשודים בגניבה, מעילה ופגיעה במקום העבודה

מעקב אחר עובד הינו חיוני לתיעוד : העברת מידע סודי או רגיש לגורמים מחוץ לארגון, ביקור במקומות בהם אינו אמור להיות וביצוע מעשים שאינו אמור לעשות ופוגעים בעסק.
סמל מצלמה ירוקה

מעקב הוא אחד מכלי העבודה היעילים ביותר של כל חוקר פרטי, בסוגי חקירות שונות. בכל חקירה נדרש מעקב מסוג אחר: מעקב עסקי אחרי מתחרים, שותפים או עובדים, ותיעוד הוצאת מידע מהעסק שלכם;  מעקבי אישות להוכחת בגידות; מעקב אחר עובדים כחלק מחקירה של גניבה או מעילה במקום העבודה ועוד. האמצעים הטכניים המשמשים בכל חקירה ומעקב משתנים בהתאם למטרת החקירה, מאפייניה ותנאי השטח. בסדרת המאמרים הקרובה נבחן לעומק את תחום המעקבים ונעסוק בסוגי המעקבים השונים, בדרכים הנכונות לאסוף את המידע בכל מעקב ובהיבטים החוקיים של המעקבים. והפעם: מעקב אחר עובדים החשודים במעילה, גניבה או פגיעה אחרת בעסק (לדוגמא: היעדרות תוך הצהרה על מחלה כשלמעשה העובד יוצא לבלות והמעסיק משלם את ימי המחלה).  

המעקב הוא אמצעי ולא המטרה
כאמור, המעקב הוא אמצעי טכנולוגי ודיסקרטי להשגת מידע בדרך חוקית. מעקב יתבצע כאשר יש צורך להוכיח קשרים שונים בין "הנדון" (האדם הנתון במעקב) לבין גורמים שאינו אמור להיות בקשר איתם, העברת מידע סודי או רגיש לגורמים מחוץ לארגון, ביקור במקומות בהם אינו אמור להיות וביצוע מעשים שאינו אמור לעשות ופוגעים בעסק. תיעוד המעקב חיוני על מנת לקבל את ההוכחות הדרושות לביצוע המעשים, וכדי שהתיעוד יהיה קביל בבית המשפט עליו להתבצע בהתאם לחוק, על ידי משרד חקירות מוסמך על ידי משרד המשפטים.

כאמצעי בסיסי וחיוני בחקירות רבות, כל מעקב חייב להיות מתוכנן היטב, להיות מותאם בצורה מיטבית למטרות החקירה ולאופייה, ועל צוות המעקב להיות ערוך לשינויים ולגלות גמישות כאשר זו נדרשת. לדוגמא: אם עוקבים אחר כלי רכב, והאדם חונה והולך ברגל – או אפילו נוסע באוטובוס אם הוא חושד שעוקבים אחריו ומנסה להתנער מהעוקבים – העוקב צריך להתאים את עצמו לתנאי השטח המשתנים, כדי לא לאבד את הנדון. צוות המעקב חייב למנות לפחות שני עוקבים מורשים היכולים להתחלף ביניהם כדי לא להתחכך עם הנדון ולמנוע את חשיפתם. קיימים סודות מקצועיים נוספים שאיננו יכולות לחלוק איתכם מעל דפי המגזין.

חשוב לדעת: כאשר מדובר במעקב אחרי עובדים, לא כל האמצעים כשרים למעקב, ולא כל הפעולות חוקיות. פירוט של המותר והאסור במעקב אחרי עובדים נמצא בהמשך המאמר.

אז איך עוקבים אחרי העובד?
כאמור, המעקב הוא אמצעי להשגת המטרה, שהיא, בדרך כלל, השגת ראיה לפעילות בלתי חוקית או פעילות אחרת הפוגעת בעסק. המעקב אחר העובד יכול להתבצע במספר דרכים, ובדרך כלל יכלול שילוב של מספר דרכי מעקב:

  • מעקב נייח באמצעים טכנולוגיים מטרתו לקבל הוכחות למעשים לא חוקיים או כאלה הפוגעים בעסק המעקב הנייח יתבצע, בדרך כלל, במקום העבודה, על ידי מצלמות שמוצבות בשטחים הציבוריים והמותרים על פי חוק, תוך שמירה על זכות הפרטיות של העובדים.
  • מעקב נייד ברכב מטרתו לתעד את כל המקומות אליהם נוסע הנדון ואת האנשים איתם הוא בא במגע. המעקבים הרכובים מתבצעים ברכבים פרטיים ואופנועים, המוחלפים מדי פעם כדי למנוע את גילוי הרכב העוקב. ברשות העוקב יהיה ציוד מעקב מתקדם כמו מצלמות לצילום מרחוק.
  • מעקב נייד רגלי מטרתו לתעד את כל המקומות אליהם מגיע הנדון ואת האנשים איתם הוא בא במגע. המעקב הרגלי מחייב שליטה מלאה של צוות העוקבים על מקום הימצאו של הנדון, תוך התאמת הביגוד לתנאי השטח המשתנים על מנת למנוע את "שריפתם".

מותר ואסור במעקב אחרי עובדים
ישנם כללים שונים הנכונים בכל מעקב, כמו האיסור לאיים על האדם שעוקבים אחריו, להפריע למהלך חייו הרגיל, או לפגוע בפרטיותו. כשמדובר במעקב אחר עובדים, ישנם כללים רבים יותר, הגדרות רחבות יותר למושג "פרטיות" ודקויות חוקיות רבות יותר שיש להכיר לפני שמתחילים במעקב.

דיונים משפטיים רבים עסקו בסוגיית פרטיות העובד במקום העבודה, ובנוסף ללשון החוק ישנן פסיקות שונות שהגדירו, הלכה למעשה, את כללי האסור והמותר ביחסי העובד והמעביד בתחום זה.
להלן מספר כללים שחשוב להכיר:

  • המעקב אחר העובד, בכל אמצעי, יכול להתבצע רק למטרות החיוניות לעבודה ובמקרה ויש חשד לפגיעה במקום העבודה. אם אין לכך קשר לתפקוד במקום העבודה, חייו הפרטיים של העובד אינם עניינו של המעסיק בשום מצב.
  • כל עובד חייב להיות מיודע מראש על מדיניות העסק בתחום חקירות העובדים. במידה והעובדים לא יודעו על כך מראש, כל חקירה עשויה להיחשב כפגיעה בפרטיות העובד.
  • המעביד לא יכול לחדור לתיבת המייל הפרטית של העובד ללא ידיעתו ואישורו. במקרים בהם תיבת המייל שייכת לדומיין של הארגון moshe@irgun.com) ) ניתן לחדור אליה רק באישורו של בית המשפט, ובכל מקרה עליכם לוודא שהעובד ידע מראש על אפשרות זו. אישור בית המשפט יינתן רק אם יש חשד מבוסס למעילה בתפקיד, שימוש במידע סודי או רגיש של הארגון וכו'.
  • מצלמות יכולות להיות מותקנות רק בחללים ציבוריים, למעט מקומות המוגדרים כ"רשות היחיד" כמו שירותים, מלתחות, משרד פרטי או כל מקום אחר בו האדם לא מצפה להיות מצולם או תחת מעקב. במקרים בהם יש חשד לגניבה או פעילות לא חוקית אחרת ניתן לקבל היתר מבית המשפט להתקנת מצלמה זמנית שיש להסירה מייד בסיום החקירה. גם כאן הרשות תינתן רק אם ישנה מדיניות ברורה בנושא והעובדים מיודעים עליה מראש.
  • מותר למעסיק לעקוב אחר רכבו של העובד ולנטר את מקום הימצאו בתנאי שמדובר ברכב שסופק על ידי מקום העבודה, ובתנאי שכלל זה היה ידוע לעובד מראש.
  • מותר למעסיק לבצע מעקב אחר שימוש במכשיר טלפון שסופק על יד מקום העבודה, ללא האזנה לשיחות, ובתנאי שכלל זה היה ידוע מראש לעובד.

כדי לא לעבור על החוק, לא לפגוע בפרטיות העובד וכדי לוודא כי ההוכחות קבילות בבית המשפט, חשוב לעבוד עם משרד חקירות מוכר ומאושר, המעסיק צוות עוקבים מיומן ולא לנסות לאסוף את ההוכחות בעצמכם.

לאיזה תוצאות אפשר לצפות ממעקב אחר עובדים?

תוצאות המעקב משקפות את תמונת המצב המלאה של הנעשה בשטח, ובעת המעקב לא עושים התאמות או שמים מכשולים בפני הנדון על מנת להשיג ראיות "רצויות".

במשרד "אלמוג – מידע עסקי וחקירות" התוצאות שמתקבלות תמיד משיגות את המטרה שהוגדרה בתחילת החקירה או המעקב. כלומר, אם מטרת החקירה הייתה להוכיח גניבה ממקום העבודה, היעדרות לא מוצדקת או פגישה עם מתחרים, אנו נוכיח כי הדבר נעשה בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים, ונספק צילומים ותיעוד של ביצוע המעשים.

לחלופין, במקרה והחשד אינו מוצדק, נוכיח כי החשוד חף מפשע. למעשה, הניסיון הרב שיש לנו בביצוע חקירות ומעקבים מאפשר לנו לדעת תוך זמן קצר מאוד האם הנדון אכן מבצע את המעשים בהם הוא חשוד, ולעיתים  אנו לא רק מוכיחות את חפותו אלא גם מוצאות את האשם האמיתי במעשים תוך כדי החקירה.

כל חומר החקירה, הכולל דוחות מעקב, צילומים וסרטי וידאו קבילים כהוכחות בבית המשפט.

 

ורק העיקר סמוי מן העין